,

Boventalligheid is geen cadeautje!

abnamro, Rabobank, ING, Ontslag, boventallig, ww, solliciteren, verdriet

Je wilt niet weten hoe vaak destijds tegen mij is gezegd dat ik mijn boventalligheid moest zien als een soort geschenk. “Je mag gebruik maken van een sociaal plan om iets anders te zoeken”… “eh, ja, maar ik heb geen baan meer”.
Ik denk niet dat de meeste ‘boventalligen’ staan te juichen alsof ze hun verjaardagscadeau mogen uitpakken. Als je je baan verliest, dan voel je je echt niet in een feeststemming! Boventalligheid hakt er in!

bo·ven·tal·lig (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord, Dikke van Dale)

boven het normale aantal

Bij boventalligheid gaat de navelstreng echt los

Ik moet bekennen dat ik mijn baan nooit als ‘boven het normale aantal’ had beschouwd, tot de mededeling dat mijn functie kwam te vervallen. Alle emoties die bij zo’n bericht van boventalligheid passen, kwamen voorbij. Boosheid, ongeloof, verdriet, een dip, een gevoel van ‘bekijk het maar’ en na een tijdje toch ook een gevoel van bevrijding en het verlangen naar nieuwe dromen. Het heeft een flinke tijd geduurd voordat ik het niet meer had over ‘ons’ maar over ‘zij’ (het overkomt me nu nog weleens), maar de navelstreng is los. En dat biedt nieuwe kansen. Het jaar dat ik boventallig werd kan ik daarom toch aanmerken als een goed jaar. Ik heb gestudeerd, genetwerkt en mezelf opnieuw ‘uitgevonden’. En ik heb daar – naast stress, onzekerheid en verdriet – ook plezier in gehad.

Wat heb ik geleerd en is misschien handig voor jou als jij deze situatie herkent?

  • Gun jezelf alle ruimte om te balen! Niks cadeautje, gewoon klotenieuws. Je mag mokken, huilen, niks doen en boos zijn.
  • Totdat je het gevoel krijgt dat het tijd is om weer vooruit te kijken. Niet omdat anderen dat vinden, maar …. JIJ!
  • Zie het als een reset van je loopbaan, vind uit wat je wilt, kunt en waar je energie van krijgt. Ga daar je pijlen op richten, volg een opleiding, loop stage, ga netwerken en vertel je droom. Het geeft je energie en jouw omgeving weet waarnaar je op zoek bent. Als je lang genoeg de tijd hebt genomen om te balen, dan komt dit moment ook langs. Echt!
  • Pak ook dagen om gewoon iets leuks te doen, je hoeft niet 24/7 met het vinden van een baan bezig zijn. Want dat put uit en daar is niemand mee geholpen. Zeker jijzelf niet.
  • Maak het trouwens echt jouw pad, luister en praat erover zoveel je wilt. Weet dat iedereen goede adviezen gaat geven (en als je ze wilt opvolgen is dat prima), maar jij zit achter het stuur in die periode.
  • Oh…. en voor de ‘omgeving’ nog een kleine tip. Gebruik alsjeblieft niet langer het woord cadeautje. Een cadeautje is iets leuks, iets wat je graag wilt hebben en met een strik eromheen. Dus geen ontslag.

Heb jij ook in een werksituatie gezeten waarin je onverwacht een nieuw toekomstplan moest maken? Hoe heb jij dat gedaan, had je het er ook moeilijk mee? Lees dan ook de blog over geniet van je dipdag