Ontslag of veranderingen gaan gepaard met emoties.

Omdat we gewend zijn aan steeds ‘iets nieuws’, heb je misschien het afweermechanisme ontwikkeld van ‘even bukken en het waait wel weer over’.  Als dit opeens niet zo blijkt te zijn – deze reorganisatie gaat jou écht treffen – kun je overvallen worden door allerlei stemmingen. Je loopbaan staat immers behoorlijk onder druk!

Boosheid en ongeloof. Verdriet of niets meer willen. Het hoort er allemaal bij.
In principe doorloop je ‘de verandercurve’ ofwel de ‘rouwcurve’ volgens psychiater Kübler-Ross. Als mensen worden geconfronteerd met verlies zijn er namelijk een aantal fasen te herkennen die men doorloopt bij de verwerking: ontkenning, boosheid, vechten, depressie en aanvaarding.

Wat mij opvalt is dat we liever wat stappen overslaan en al snel ‘de mouwen gaan opstropen’, ‘er tegenaan gaan’ of ‘niet treuren, maar positief blijven’.

Ontslag of grote verandering? Geniet van je dip-dag!

Mijn ervaring is echter dat het doorleven van de moeilijke fasen (boosheid of depressie) je juist helpt om het verlies bij ontslag of een grote verandering op je werk te aanvaarden. Tijdens mijn boventalligheidperiode riep ik regelmatig: “ik geniet van mijn dip-dag” als ik verdrietig was. Zo geef je lucht aan je emotie, maar vooral….  Er gaat geen energie verloren in het doen alsof het goed met je gaat.
Mijn omgeving wist wat er met me aan de hand was en ik mocht uiting geven aan het verlies. Verlies van hele dierbare collega’s, verlies van plezier in mijn werk, verlies van mijn zekerheden, verlies van de gezellige vrijdagmiddagen (hard werken én hard lachen). Het deed gewoon zeer en daar gaf ik ruimte aan.

Ik merk dat dit soms lastig is voor de mensen die ik begeleid. We leven in een maatschappij waarin alles mooi, leuk en top moet zijn. Als je dan ontslagen bent, moet je eigenlijk niet te lang treuren maar lekker actief, betrokken en enthousiast op zoek naar een leuke, enerverende en gave uitdaging. Dat klopt misschien wel, maar beter kun je eerst wat verdriet verwerken. En pas daarna met kracht en een twinkeling in je ogen aan het solliciteren gaan. Hoe lang dat duurt, kan voor iedereen anders zijn. Maar ik gun je dat je daar voldoende tijd voor krijgt/neemt.

Een paar tips die je wellicht kunnen helpen;

  • Krop je gevoelens niet op, maar geef ze ruimte. Praat erover, zodat een ander weet waar jij mee rondloopt.
  • ‘Moet’ in deze tijd niet te veel van jezelf. Voel wat goed voor jou is en volg dat gevoel of die stemming.
  • Accepteer de verschillende fasen en weet dat je uiteindelijk ook weer uit de put komt.
  • Kom je er zelf echt niet uit, of wordt de dip té zwaar voor je om te dragen, zoek dan hulp. Via veel (oud)werkgevers zijn er mogelijkheden voor begeleiding, via het UWV, via vrienden of je oud-collega’s. Je hoeft het niet alleen te doen!

Kun je wat hulp gebruiken?

Word jij geconfronteerd met veranderingen in je organisatie en zou je daar handvatten of advies op willen krijgen? Esmeralda van De Gelukkige Loopbaan werkt voor diverse organisaties als adviseur duurzame inzetbaarheid en heeft volop ervaring als verandermanager.  Wil je begeleiding bij de veranderingen of  wil je kijken of de organisatie nog bij je past (of dat het tijd wordt voor een volgende stap in je loopbaan), neem dan contact op.

Zij gingen je voor

Ik heb advies aan Esmeralda gevraagd, omdat ik voor mijn gevoel vastliep in mijn werk en de combinatie tussen werk en privé.  Ik voelde dat ik van mijn werk geen energie meer kreeg, maar ik vond het erg lastig om de volgende stap te zetten. Het riep veel vragen bij mij op. Ga ik het over een heel ander boeg gooien? Of blijf ik toch in hetzelfde werkveld en wat voor werk past dan bij mij? Esmeralda stelde voor om een 1-op-1 online adviesgesprek van een uur/ anderhalf uur te doen via Facetime om te kijken of zij mij daarin kon adviseren. Dit heb ik als erg positief ervaren. Diep van binnen weet ik dat het tijd is voor een andere stap, maar ik had echt de visie van iemand nodig die niet zo dicht bij me staat om hierin verder te komen.

Dat heeft Esmeralda voor mij gedaan. Ze heeft me weer laten zien waarom ik zo graag met kinderen werk en dat er veel mogelijkheden zijn voor mij, waar ik zelf nog niet bij stil heb gestaan.  Esmeralda stelde op een fijne manier kritische vragen die mij aan het denken hebben gezet. Het gesprek heeft me veel rust gegeven en ik voelde me echt begrepen. Het heeft me laten inzien dat er veel mogelijkheden zijn en dat ik mijn talenten en vaardigheden niet moet onderschatten. Het was een kort gesprek, maar het heeft me veel opgeleverd. Ik kan het iedereen aanraden!

Annick Huijskens

Benieuwd naar meer verhalen? Je leest ze bij ervaringen!