Spreekangst: 5 x waarom jij daaraan moet gaan werken

Angst om ‘je mannetje te staan’ door niet helpende gedachten. Toegegeven, niet iedereen heeft zijn mondje van nature bij zich om in een groep een mening te uiten of een idee naar voren te brengen. Toch is het belangrijk om jezelf niet te laten belemmeren als je iets wílt vertellen. Veel mensen hebben – voordat […]

Tachtig procent van jongeren zit door corona tegen burn-out aan

Jongeren dreigen massaal uit te vallen door psychische problemen. Meer dan tachtig procent zit tegen een burn-out aan, blijkt uit nieuw onderzoek. Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) slaat alarm. Directeur Theo Immers vreest dat een hele generatie onderuitgaat. ,,Ook voor corona was de burn-out al volksziekte nummer één. Maar waar toen 17,3 procent van de beroepsbevolking dreigde uit te vallen, zien we na onderzoek onder jongeren dat in die groep 82 procent op dat punt staat.’’

In deze tijden van corona worden jongeren volgens het onderzoek zelfs zwaarder mentaal belast dan ic-personeel, waar volgens onderzoek op dit moment 79 procent voor juli van dit jaar ten prooi dreigt te vallen aan een burn-out vanwege zeer zware stress.

Wat dat in de praktijk betekent zag Immers onlangs op een bijeenkomst met jeugdtherapeuten. Daar zaten ze bij elkaar, in een periode die voor jongeren zo moeilijk is. Hoe moeilijk schetste een van hen als eerste. ,,Hij was er twee ‘kwijtgeraakt’, vertelde hij. Een ander ook één. En er was nog iemand.” Ze kwamen op vier zelfdodingen in de afgelopen coronatijd – een ongekend aantal. ,,De sfeer sloeg meteen om, tijdens die meeting.’’

Immers is theoretisch fysicus en zette een eigen onderzoeksmethode op om burn-outs en stress te meten. In het verhaal van de therapeuten ziet hij anekdotisch bewijs voor de onderzoeksresultaten die hij nu in handen heeft. Zijn vragenlijsten zorgen ervoor dat een dreigende burn-out – mensen voelen die zelf veelal niet aankomen – toch kan worden blootgelegd.

Niet alleen de cijfers zijn alarmerend. Minstens zo schokkend vindt Immers dat er niets wordt gedaan om het dreigende onheil af te wenden. ,,We helpen terecht ziekenhuizen om extra mondkapjes aan te schaffen, om de ic’s te bemannen, ondernemers krijgen steunpakketten, maar we missen een derde pijler, om de jongeren te helpen die nu in de problemen komen.’’

Ziekenhuizen worden overspoeld door zieken, ondernemers raken hun complete inkomsten kwijt. Worden jongeren nu echt zo hard geraakt?
,,Veertig procent van de scholieren vreest het eindexamen niet te halen, studenten kunnen niet afstuderen. Studievertraging heeft ook invloed op carrièrekansen en studiefinanciering, het vangnet van vrienden valt weg door beperking van contacten. In een periode waarin je graag wilt groeien, stagneert de ontwikkeling juist. Ook voor corona was de burn-out al volksziekte nummer één. Maar waar toen 17,3 procent van de beroepsbevolking dreigde uit te vallen, zien we na onderzoek onder jongeren dat in die groep 82 procent op het punt staat uit te vallen.”

De groep blijkt kwetsbaarder dan ic-medewerkers, een groep waar NCPSB eerder accuraat onderzoek naar deed. Ook nu staat daar nog 79 procent op omvallen. En op beide groepen stevent een derde coronagolf af. ,,Het verschil is dat we jongeren totaal vergeten. Het is heel terecht dat in het kabinetsbeleid aandacht is voor ziekenhuizen en ondernemers. Ik heb groot respect voor ic-medewerkers. En ik sprak onlangs een ondernemer die nog maar 300 euro had. Dat neemt niet weg dat jongeren ook hun hele leven kwijt zijn.’’

Vroeger hadden de meeste jongeren op hun twintigste een gezin, moesten ze werken – zijn ze nu niet te fijngevoelig?
,,In de middeleeuwen werden mensen maar 46 jaar oud, vroeger bestond in Nederland kinderarbeid. Vroeger, daar kan ik niks mee. Vroeger is voorbij. Dit gaat om 2,5 miljoen Nederlanders. We kunnen zeggen dat ze gewoon even vol moeten houden, wat harder moeten werken, maar daarmee helpen we ze alleen maar verder in de problemen. Het besmettingscijfer is wat het is, deze cijfers over jongeren zijn dat ook.’’

Theo Immers ncpsb foto ad.nl
Foto: ad.nl

Immers noemt het voorbeeld van Pepijn, de jongen die afgleed toen hij zijn vrienden niet langer zag op school, die het thuisonderwijs liet schieten, drugs ging gebruiken en, terwijl hij dat laatste deed, de dood vond in een tentje in Amsterdam. Hij vreest dat meer jongeren zo’n lot staat te wachten, voor zover dat niet al het geval is.

Zelf weet hij maar al te goed hoe diep een mens kan gaan. Na een ernstig ongeluk – Immers werd aangereden tijdens het sporten – kreeg hij een hersenbloeding met ernstige complicaties. Het lukte hem te revalideren, weer te leren lopen, praten ook, maar tot drie keer toe dacht zijn brein dat hij weer een hersenbloeding kreeg. Zijn lichaam vertoonde alle symptomen, toch knapte hij steeds weer op, anders dan bij een echte hersenbloeding. Het zorgde uiteindelijk dat Immers PTSS kreeg en vanwege zijn psychische problemen opgenomen moest worden. ,,Dat was loodzwaar. Ik ben daar open over, vanwege het enorme taboe dat op psychische problemen rust. Ik wil dat doorbreken.”

Zeker nu hij vreest dat meer Nederlanders dan ooit daarmee te maken zal krijgen. Maar Immers hoopt dat het zover niet komt. Hij roept het kabinet op tot actie en wil dat gepraat wordt over de kwetsbare positie van jongeren.

En anders?
,,Dan schamen we ons straks omdat we niets hebben gedaan. We worden dan geconfronteerd met alle consequenties van deze pandemie. Verslavingen, schooluitval, mentale problemen, en dat allemaal in een tijd waarin het karakter van jongeren juist voor een belangrijk deel wordt gevormd.’’

Bouwinus Sikkes 06-02-2021
Bron: AD.nl

Corona leert ons stilstaan: ‘Een maand per jaar lockdown? Heerlijk’

Lekker! Even geen sociale verplichtingen tijdens de lockdown. Niet iedere week langs opa’s en oma’s of de buurvrouw. Geen saaie verjaardagen op vrijdagavond en geen zaterdagochtenden langs de lijn. Met die zeeën van vrije tijd en de afwezigheid van verplichte nummers kun je nu eens spontaan bij iemand op de koffie. Hoe fijn is dat?

Dit is het moment om stil te staan bij het leven. Zijn al die sociale verplichtingen nodig? Kan ik ook andere keuzes maken of stel ik dan mensen teleur? En: hoe zijn de kaarten in onze relatie geschud?

Een gesprek met de Zevenbergse Esmeralda Korteweg, coach op het gebied van stress en burn-out, en GZ-psycholoog Kees Coremans uit Breda.

Lees volledige artikel via BN DeStem

Zo haal je als werknemer het meeste uit je functioneringsgesprek

De zomerperiode is de tijd waarin veel bedrijven functioneringsgesprekken houden. Veel werknemers kijken daar best tegenop. Want hoe zorg je dat je er ook voor jezelf het meeste uit haalt? Experts uit het veld geven tips.

“Heel veel mensen zien het functioneringsgesprek als iets groots”, zegt Audrey Soekhradj. Soekhradj is oprichter van JobCoach4U en HRM-manager.

Lees volledige artikel via NU.nl

Ben jij gelukkig op je werk?

De laatste week van september is de internationale Week van het Werkgeluk.

Uit onderzoek* blijkt dat 25% van de Nederlanders het werkgeluk een rapportcijfer 6 of lager geeft, 68% van de Nederlanders heeft 1 of meerdere slechte dagen per week op het werk en 9% van de Nederlanders is actief betrokken bij het werk.
*Onderzoek MonitorGroepGelukkig Werken en Happy Office – aug 2019

Lees meer

De stille ellende van je thuiswerkende collega is niet altijd zichtbaar

Het ziet er niet naar uit dat we op korte termijn  het thuiswerkkantoor kunnen ontmantelen. Iets wat menig werknemer hoopte te doen in aanloop naar 1 september, maar voorlopig zitten we nog vast aan het video-vergaderen. Hoe we dat overleven? Lees de tips in het artikel dat mede door mijn input tot stand kwam.

Lees meer

Waarom verschilt de duur van het herstel van een burnout per persoon?

Waarom kan het herstel van een burnout zo lang duren?

Burnout duurt het langst van alle werkgerelateerde psychische klachten. Opvallend is ook de grote spreiding in duur van burnout: van drie maanden tot meer dan een jaar. Waarom duurt het herstel soms zo lang? Patiënten ogen niet ziek, maar kunnen maanden, soms jaren niet normaal functioneren. Thuis of in de werkomgeving snapt men dat niet, de artsen en therapeuten begrijpen het vaak niet en de patiënt zelf ook niet. Het enige wat je als patiënt zeker weet, is dat je niks (aan) kunt en nergens meer tegen kunt.

Lees meer

positief, degelukkigeloopbaan, werkgeluk, positiviteit, mooisteloopbaan

Hoe kan ik werken aan meer positiviteit? 7 tips!

Wat je uitstraalt krijg je terug. Ken je de wet van de aantrekkingskracht? Mensen gaan graag om met positief ingesteld mensen. Hoe positief sta jij in het leven? Als jij meer invloed wilt uitoefenen op een situatie op je werk of op je loopbaan, dan helpt het om dat vanuit een goede flow in te […]

preventie burnout

Preventie burnout: hoe herken je de signalen?

De stijging van burn-outklachten onder werknemers is opvallend en zorgwekkend. Dat stelt TNO in de meest recente uitgave van de Arbobalans. Bijna een op de vier verzuimdagen in Nederland wordt veroorzaakt door overspannenheid of burn-out.

Dat betekent dat overspannenheid en burn-out samen 81 procent van de gerapporteerde psychische aandoeningen in de lijst van beroepsziekten vormen. Tijd om meer in te steken op preventie!

Lees meer

hoop_baanonzekerheid

Omgaan met baanonzekerheid

Ik hoorde onlangs het liedje op de radio dat ik keer op keer draaide onderweg van een afspraak naar huis. Dat reizen deed ik in de tijd dat ik boventallig was en stad en land afreed voor trainingen, kopjes koffie (netwerken) en stages. Vooral de reis naar Amsterdam gaf ruime gelegenheid tot overpeinzingen, aangezien fileleed soms voor een reistijd van drie uur zorgde.
Lees meer