spreekangst Esmeralda Korteweg

Was ik maar meer zoals Pippi Langkous

Ik ben altijd een echte Annika geweest. Een stoere vriendin hebben maar zelf overal bedreigingen zien. “Ja maar, wat als…”. Dat was mijn hoofdgedachte en mijn levensmoto.

Op zich niet verkeerd, zolang het je dromen niet belemmert. Het kan namelijk best handig zijn om in verschillende (negatieve) mogelijkheden te denken en alle doemscenario’s al een keer meegemaakt te hebben. In je hoofd dan. Dat je er moe van wordt hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen, want doemscenario’s leveren altijd stress op. Ook al zijn ze niet echt en leven ze zich alleen uit in je gedachten.

In mijn omgeving zien de meeste mensen mij juist als een Pippi. Iemand die wél veel durft en doet. Dat klopt ook wel, omdat ik de Annika in mijzelf steeds een duwtje vooruit heb gegeven. Een schop onder de kont, zeg maar. Dat heeft me gebracht waar ik nu ben, maar mijn basis ‘personage’ blijft alles spannend vinden.

Je zou kunnen zeggen dat ik opgegroeid ben met een fixed mindset. Typerend voor mensen met een fixed mindset is namelijk hun voorzichtigheid. Er zal maar eens iets misgaan. En als dat misgaat is het natuurlijk je eigen schuld. Had je maar niet zo dom moeten zijn.

Nu is het zo dat een fixed mindset niet perse fixed is. Je kunt het veranderen naar een groeimindset. We nemen namelijk mindsets over van anderen, bijvoorbeeld door de manier waarop we worden aangemoedigd en feedback ontvangen. En dat kunnen ook je interne stemmetjes zijn. Ik heb ooit besloten (=groeimindset) om niet heel mijn leven bang te zijn. Ik heb bijvoorbeeld 30 jaar erge vliegangst gehad en opeens was ik daar klaar mee. Het was niet zo simpel als hier nu staat, maar inmiddels vlieg ik ontspannen overal naar toe.

Zo heb ik lang last gehad van spreken in het openbaar. Ook daar was ik klaar mee en heb er veel energie in gestoken om het wél te durven. Zo veel energie dat ik nu zelfs een training geef om anderen te helpen om die moed te vinden.

Hoe kun ook jij je mindset ombuigen naar een groeimindset?

1. Ga in gesprek met je interne dialoog en vraag jezelf: ‘wat kan ik van deze situatie leren? Hoe kan ik hier beter in worden?’
2. Geloof dat je leert en groeit door te oefenen. Zet jezelf niet voor het blok dat het in een keer goed moet zijn (en je daardoor niet eens gaat proberen).
3. Vraag om hulp; tips van een ander kunnen je laten groeien.
4. Geef jezelf vaker een compliment. Niet over het resultaat, maar omdat je de uitdaging aangegaan bent. Alleen dat is al geweldig!
5. Focus je niet op dat resultaat, maar geniet van het oefenen en de weg van je groei.
6. Durf te falen. Ook jij mag dingen “verkeerd” doen!
7. Lees het boek van Carol S. Dweck (mindset, de weg naar een succesvol leven). Een aanrader!