6 tips hoe jij toch durft te gaan netwerken

Het valt niet mee om zichtbaar te zijn als je op zoek bent naar een baan, klanten of om je netwerk uit te breiden. Waarschijnlijk krijg jij ook vaak genoeg tips hoe je dat moet doen, bijvoorbeeld door te gaan netwerken. Zo een netwerk bijeenkomst lijkt zinvol, maar ga je ook echt?

Oeps, netwerken?

Ik vond het ‘vroeger’ best lastig, maar ik ben toch over die drempel gestapt. En dat kun jij ook! Want niet gaan levert sowieso niets op en als het echt een drama is ….Kijk eens rond. Er staan waarschijnlijk meer mensen met hun ziel onder de arm en die zijn blij met jouw aanspraak. Haal diep adem en ga erop af :-)

Hoe overleef je die bijeenkomst met allemaal vreemden?

#1. Ga lekker op tijd!

Als het al druk is en je komt binnen dan staan er vaak al groepjes en word je misschien overweldigd door die mensenmassa. Als jij er vroeg bent, kun je alvast een beetje wennen en rondkijken wie er binnenkomt. Zie je iemand die ook alleen is, maak dan oogcontact en nodig non-verbaal die persoon uit om bij jou te komen staan. De meeste mensen vinden het spannend, dus die ander is jou vast ontzettend dankbaar!

#2. Beet? Ga luisteren!

Heb je iemand gevonden om je bij aan te sluiten? Ga vragen stellen en luister oprecht naar de ander. Kom niet meteen met je visitekaartje aanzetten, maar maak eerst écht contact. Als het tussen jullie klikt en er is wederzijdse interesse, dan komen die kaartjes vanzelf op tafel.

#3. Changez

Het is fijn om niet meer alleen te staan, maar daarvoor ben je niet gekomen! Je wilde netwerken en dus mensen leren kennen. Neem na een tijdje afscheid van je gesprekspartner (na uitwisselen van jullie kaartjes) en ga naar iemand anders. Diepe zucht, rechte rug en sluit eens aan bij een groepje. Vraag of je erbij mag komen, schat even in of je kunt inbreken in het gesprek en stel jezelf voor. Neem niet meteen het gesprek over, maar luister ook hier naar de ander. Netwerken draait om kennismaken, contact en aansluiting, niet om direct te pitchen. De kans dat dat irriteert is best aanwezig en daar zit jij dus niet op te wachten.

#4. Mag ik naast je zitten?

Als je een lezing bijwoont in een zaal…. Ga dan niet als eerste naar binnen en jezelf ergens achterin verstoppen. Kijk snel rond, schat in en sluit naast iemand aan. Vraag of je daar kunt zitten en begin een kort praatje. Tegenwoordig zijn er genoeg werkvormen bij lezingen, waarbij je met je buurman/vrouw moet afstemmen. Mooie kans om nog beter kennis te maken!

#5. Niemand let op jou

Voel je jezelf onzeker? Stop! Er wordt echt niet de hele tijd op jou gelet.

Mensen zijn vooral met zichzelf bezig en zien niet aan je voorhoofd dat je het spannend vindt. Als jij jezelf richt op de eerste 4 tips, dan weet ik zeker dat je de bijeenkomst verlaat met nieuwe kennissen. Maar let op! Het echte netwerken begint dan pas.

#6. Nog even wat huiswerk

Je bent terug van je netwerkbijeenkomst. Wees eerst trots op jezelf! Ga daarna de volgende dag aan de slag met het échte netwerken. Nodig je nieuwe contacten uit (mét een berichtje) op LinkedIn of Facebook en blijf in beeld. Like of reageer op een bericht, stuur een keer een interessant artikel via een private message en kijk of er een volgende bijeenkomst is waar jullie beiden naar toe gaan. Hoe dan ook, netwerken is nooit eenmalig.

De bijeenkomst was de start, maar vanaf nu gaat het echt beginnen!

Succes.

Kun je hulp gebruiken voor je zichtbaarheid en zelfvertrouwen? Meld je dan nu aan voor de training De Moed om te Spreken. Deze start binnenkort weer  met nieuwe groepen. Je kunt daar ook een online cursus kopen (slechts 49) waarmee je – geheel in je eigen tijd en thuis op je eigen bank – kunt leren netwerken! Super effectief, velen gingen je al voor!

Wil je eerst weten of dit jou verder kan helpen, neem dan vrijblijvend contact met mij op.