,

In de WW is het hard werken

ww, loopbaan

WW is geen vakantie!

Ik heb nooit begrepen dat mensen denken dat ‘in de WW zitten’ zo een beetje hetzelfde is als vakantie houden. Ik vond het in ieder geval een periode van hard werken. Aan jezelf, je sollicitaties, soms je gemoedstoestand en vooral aan overeind blijven. Want je maakt wat mee als werkzoekende in de WW. Een afwijzing op je beste brief ooit, geen bericht na een ontzettend fijn gesprek, nare opmerkingen uit je omgeving en de eeuwige twijfel of het wel goed gaat komen.

Wat ik vooral lastig vond, was de massa waarin je verdwijnt bij het UWV. Ik snap dat zij moeten uitgaan van een soort van ‘standaard’, maar een klein beetje maatwerk zou een wereld van verschil uitmaken. In ieder geval voor mij. Ik krijg namelijk geen positieve energie als bij alles wordt gedreigd met financiële consequenties als je niet binnen de termijn reageert. Want hé, ik reageer echt wel. Ik wilde namelijk ook weer aan het werk. Maar goed, dat zijn zaken waar je geen invloed op hebt.

Eigen invloed

Gelukkig heb je wel invloed op een aantal andere zaken en die kun je dan ook zoveel mogelijk proberen in te zetten.

  • Wees lief voor jezelf, maar stel ook eisen.
  • Hou een ritme aan, ga iedere dag op tijd uit je bed, trek leuke kleren aan (niet altijd die makkelijke joggingbroek) en ga erop uit.
  • Schakel je netwerk in. Om voor jou uit te kijken naar een leuke vacature, maar ook om een keer je hart te luchten. Want zoals ik al zei, je kunt af en toe behoorlijk wat voor je kiezen krijgen.
  • Maak een planning voor de komende week -> wanneer ga je werken aan het vinden van een baan en wanneer doe je iets anders. Want voordat je het weet zit je uren op je PC te zoeken naar een baan en is de dag alweer voorbij.
  • Doe vooral ook leuke dingen, ga sporten of lekker naar buiten.
  • Hou vertrouwen in jezelf! Een afwijzing komt hard aan. Baal er even flink van, maar zie het daarna als iets zakelijks. Het bedrijf zoekt iemand en oké … jij was dat niet.
    Soms kun je dat voor jezelf steeds groter maken (ik in ieder geval wel): “Ze vinden me niet goed genoeg, ik kan ook niks, zie je wel … ik ben een slechte moeder / vrouw / vriendin…” STOP! Je bent afgewezen voor een zakelijke overeenkomst. Niet als mens. Spreek jezelf streng toe en laat je niet verleiden tot steeds negatievere gedachten over wie je bent!
  • En wat volgens mij vooral heel belangrijk is: probeer je innerlijk vuurtje brandend te houden. Wees trots op jezelf en laat dat zien. Want áls je eenmaal aan tafel zit voor een sollicitatiegesprek, dan willen ze iemand met energie en uitstraling zien. Haal op dat moment het beste uit jezelf naar boven en levert het geen baan op, zie het dan als een goede oefening voor de volgende keer.