de moed om te spreken

Angst om ‘je mannetje te staan’ door niet helpende gedachten.

Toegegeven, niet iedereen heeft zijn mondje van nature bij zich om in een groep een mening te uiten of een idee naar voren te brengen. Toch is het belangrijk om jezelf niet te laten belemmeren als je iets wílt vertellen. Veel mensen hebben – voordat ze iets willen zeggen – ‘niet-helpende’ gedachten zoals; ‘wie zit er nou op mij te wachten’, ‘ik zal wel iets doms zeggen’, ‘als ik maar niet ga blozen’, enz. Je kent er zelf vast nog wel een paar. Of je het nu angst voor assertiviteit noemt of verlegenheid, het is gewoon zonde als jij je stem niet laat horen!

Angst beperkt je in je loopbaan.

Binnen je werk is er echter wel behoefte aan om meer geluiden en suggesties over een idee of een project te horen. Op het moment dat altijd dezelfde mensen in een werkoverleg het woord nemen, verandert er niets binnen een aanpak of visie. En dat is jammer. Want vaak hebben de meest stille aanwezigen hele mooie inzichten. Ze hebben geluisterd, geanalyseerd en ideeën aan elkaar gekoppeld. Dat is heel waardevol! Dit mooie inzicht niet delen met de groep is dus jammer, waarbij je ook jezelf tekortdoet. Het is echt niet alleen een probleem voor introverte medewerkers trouwens, al hebben die soms wel een drempel extra te nemen.

Hoor jij vaak van je manager (tijdens een functioneringsgesprek bijvoorbeeld) dat je jezelf meer moet laten zien, dat je ook met input moet komen, dat je zo stil bent?  Balen! Want je weet het wel, je durft alleen niet!

Waarom zou je daar verandering in brengen?

  1. Vergaderen wordt leuker
    Een actieve deelname aan een meeting straalt vertrouwen uit. Je weet waar het over gaat, kent de deelnemers en de projecten. Praat mee en laat je mening horen. Op die manier ben je zichtbaar binnen je afdeling/organisatie. Je ideeën krijgen waarde omdat je ze deelt met anderen.
  2. Je durft vaker buiten je comfortzone te stappen
    Zit je weleens bij een presentatie en hoor je de spreker bepaalde thema’s bespreken waar jij ook veel van weet? Durf je je hand op te steken en jouw inzicht te delen? Stel je je vragen, zodat je nóg meer te weten komt van deze unieke kans met deze spreker of houd je liever je mond? Onzichtbaar in de zaal zitten is het gemakkelijkste, maar ga je ook voldaan de deur uit?
  3. Hard werken is belangrijk, maar je successen delen nog meer.
    Hoe deel jij met anderen wat je gedaan hebt? Wat jouw project of werk heeft bijgedragen aan het succes van de organisatie of het team. Zodra je dit vaker benoemt, zien anderen jouw bijdrage en dat biedt wellicht nieuwe kansen in je loopbaan. Het voelt in ieder geval vast niet goed om onzichtbaar te zijn en dat collega’s aan dat gave project mogen werken waar jij je zinnen op had gezet. Het begint allemaal met jezelf uitspreken -> waar sta je voor, wat wil je graag, wat wil je in de toekomst. Zichtbaar zijn dus en dat lukt je beter als je wat vaker van je laat horen.
  4. Een voorstelrondje wordt leuk
    Oke, deze is lastiger…. want voor de meeste mensen wordt het standaard voorstelrondje nooit leuker. Maar als je dit wel met meer ontspanning kunt doorstaan, dan hoor je ook wat de anderen zeggen. Handig om je netwerk uit te breiden en om te kijken of er iemand in de groep zit die jou verder kan helpen met een vraagstuk. Je wordt in ieder geval niet 100% in beslag genomen door die 2 minuten dat je zelf moet praten. Wist je trouwens dat veel mensen een hekel hebben aan zo’n voorstelrondje? Dat valt niet meteen in de categorie spreekangst, maar als je vaak tegen dit soort ‘praatmomenten’ op ziet dan kun je daar wel mee geholpen worden.
  5. Netwerken is geen drempel meer.
    Netwerken is belangrijk, daar weet jij alles van. Inbreken in een groepje dat al staat te praten is best spannend. Uiteindelijk is het wel een fijnere bijeenkomst als je niet de hele middag of avond alleen staat, maar echt nieuwe contacten op doet. Als jij weet wat je moet zeggen, en vooral hoe, dan kun je ontspannen aan iedere bijeenkomst deelnemen. Je pitch zit in je hoofd, je hebt zelfvertrouwen en gaat deze sessie genieten. Hoe heerlijk is dat?

Kun je wel wat hulp gebruiken om wat meer moed te krijgen om jezelf uit te spreken, en die angst voor zichtbaarheid te overwinnen? Of in ieder geval onder de knie krijgen? Schrijf je dan in voor de training De Moed om te Spreken die binnenkort weer start.