Zichtbaarheid is niets voor mij

Werk gewoon hard en eerlijk, dan zien ze wel dat je een van de top-medewerkers bent. Nee dus!

HSP’s en introverte medewerkers houden meestal niet van opvallende, persoonlijke promotie. Vinden het lastig om successen te claimen, om hun hand op te steken om een project naar zich toe te trekken. Om zichtbaar te zijn tijdens discussies of op een online platform. Het is alleen wel dat – als ze je binnen een organisatie niet kennen of niet weten wat jouw ambitie is – ze je zomaar over het hoofd kunnen zien.

Je hebt mooie kwaliteiten en talenten, die bijzonder waardevol zijn op je werk (of thuis). Het is geen opschepperij als je daar trots op bent en als je ze zichtbaar inzet.

Het verschuilen van jezelf achter hard werken, helpt je niet verder.

Weet je dat je zelfs over kunt komen als ongeïnteresseerd of niet-geïnspireerd als jij jezelf niet laat zien? We worden al snel verkeerd begrepen op allerlei manieren, vooral als je minder tijd met anderen op het werk doorbrengt of niet zichtbaar bent.

Je kunt dan zelfs afstandelijk of arrogant overkomen. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn, want die eigenschappen staan juist mijlenver van je vandaan .

Hoe kun je jouw zelfvertrouwen oefenen?

  1. Let eens op of je vaak in de ‘we-vorm’ praat. Veel mensen die het lastig vinden om zichtbaar te zijn, praten in de we-vorm. Je kunt oefenen met het vaker gebruiken van het woordje ‘ik’. Dat vraagt van jou dat jij je uitspreekt, dat je jezelf laat zien en ergens voor staat. Dat kan lastig zijn, maar je kunt het iedere dag onopvallend gaan oefenen. Net zolang totdat het niet bijzonder meer voor je voelt!
  2. Vraag eens feedback aan iemand die je vertrouwt. Hoe kom jij over? Wat hebben ze voor tips? Wellicht ben je al zichtbaarder en straal je meer zelfvertrouwen uit, dan je jezelf bewust bent.
  3. Heb je een succes behaald en wil je dat graag delen met je collega’s of manager? Bedenk dan vooraf wat je gaat zeggen en oefen dat een paar keer. Noem feiten of cijfers en geef concreet aan waar jouw werk aan bijgedragen heeft. Als je dat stemmetje in je hoofd hoort dat zegt dat je staat op te scheppen, vraag dan vriendelijk of het daarmee wil stoppen. Het idee van opscheppen ontstaat in jouw eigen gedachten en brengt je niet verder naar je doel. Niet naar luisteren dus :-)
  4. Let op je houding als je jouw succes onder de aandacht brengt. Ga stevig staan, met beide benen goed op de grond. Adem via je buik en maak oogcontact. Spreek jezelf uit. Laat jezelf zien. Door dit regelmatig te doen, wordt het steeds makkelijker voor je.
  5. Wees voorbereid op een welgemeend compliment! Soms ben je zo met jezelf bezig, dat je deze niet eens hoort. Of je doet het af als niets bijzonders. Bedank degene die het compliment geeft en geniet er met volle teugen van!

Wil jij meer zichtbaar zijn? 

Is het nu ook voor jou tijd om een stap te zetten in je loopbaan?

Credits te krijgen voor je projecten?

Akkoord op die gave opleiding?

Of een benoeming in die mooie baan?

En kun je hier hulp bij gebruiken? Stel niet langer uit, maar neem nu actie!  Meld je vandaag nog aan voor de training De Moed om te Spreken.