,

Preventie burnout: hoe herken je de signalen?

preventie burnout

De stijging van burn-outklachten onder werknemers is opvallend en zorgwekkend. Dat stelt TNO in de meest recente uitgave van de Arbobalans. Bijna een op de vier verzuimdagen in Nederland wordt veroorzaakt door overspannenheid of burn-out.

Dat betekent dat overspannenheid en burn-out samen 81 procent van de gerapporteerde psychische aandoeningen in de lijst van beroepsziekten vormen. Tijd om meer in te steken op preventie!

Signalen van burn-out

  • De collega praat over vermoeidheid en is minder productief dan zijn leidinggevende of zijn collega’s van hem gewend zijn.
  • Verzuim neemt toe. Men voelt zich minder fit en gezond. Een paar dagen uitzieken of een doktersbezoek lijken geen verbetering te brengen. Een weekend is niet meer voldoende om op te laden.
  • Veranderingen worden lastiger om bij te houden, en er wordt vaker gesproken over werkdruk.
  • Het lontje wordt korter. Opmerkingen komen heftiger binnen en dat kan zorgen voor een uitbarsting of een huilbui.
  • De collega wordt besluiteloos of vergeetachtig.

Preventieve aanpak door De Gelukkige Loopbaan!

Wat kun je doen? Wees als werkgever betrokken, eerlijk en neem je medewerkers mee bij plannen over de toekomst. Ga je als organisatie ook meer richten op (persoonlijke) preventie, dan alleen op het werken aan herstel. De inzet van een wetenschappelijke tool die uitval door burnout 9 maanden vooruit kan voorspellen (én gerichte adviezen geeft om het te voorkomen) is een strategie die veel leed kan besparen binnen je organisatie. Meer weten over de inzet van deze preventieve tool? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Merk jij bij jezelf dat je onvoldoende kunt opladen, dat je steeds emotioneler wordt en dat je eigenlijk ‘op’ bent? Blijf dan niet op wilskracht doorgaan, maar bespreek het eerlijk met je werkgever en zoek hulp. Wil je meer lezen over burnout en wat het precies met je doet? Kijk dan hier naar twee erg heldere filmpjes die burnout verklaren.

Een gedeelte van bovenstaande input komt uit een artikel van PW. Wil je dat artikel lezen? Dat kan hier.