,

Levensloopstress verdient meer aandacht op het werk

levensloopstress

Stress zorgt voor veel verzuim op het werk, maar niet alles is werkgerelateerd!

Ruim 80 procent van de mensen heeft in de afgelopen vijf jaar met levensloopstress te maken gehad. Bijna twee derde verzuimt vanwege deze stress. Het vaakst ging het om het overlijden van een dierbare, een ouder of gezinslid. Financiële problemen en de mantelzorg staan ook in de top-3.

In de dossiers van de bedrijven die zijn aangesloten bij Zorg voor de Zaak, spelen bij verzuim in bijna 50 procent van de gevallen niet-medische factoren een rol. Bij lang verzuim-gevallen (vanaf zes weken) is dat zelfs 70 procent.

Oprechte interesse

Veel leidinggevenden zien volgens Zorg van de Zaak de levensloopstress van medewerkers als ongrijpbaar. Ze weten vaak niet wat er thuis speelt bij de medewerkers. Het is belangrijk dat directeuren en leidinggevenden oprechte interesse tonen en de juiste aandacht voor hun medewerkers hebben. Dat begint met regelmatig vragen: “hoe is het ermee?” Daarmee kun je beter op de hoogte blijven van wat er speelt.

Voor medewerkers zelf is het belangrijk om je zorgen te delen en er niet mee rond te blijven lopen. Kun je je verhaal niet kwijt bij je leidinggevende, praat dan in ieder geval met een collega of met iemand van HR. Er is vaak meer mogelijk om je verder te helpen dan je denkt. Het begint in ieder geval met een gesprek erover. Neem dus dat initiatief.

Kun je als leidinggevende advies gebruiken hoe met jouw medewerker het goede gesprek te voeren? Neem dan contact op of kijk een naar de mogelijkheden voor bedrijven op het gebied van stress- en burnout.

Stop met roofbouw

Langdurige stress ontregelt je lichaam. Als je lang roofbouw pleegt waardoor je niet meer vanzelf herstelt, heb je grote kans op een burn-out.  Het is dus belangrijk om tijdig te starten met het stoppen van deze roofbouw en stress je lijf uit te krijgen. Bovendien heb je inmiddels al genoeg meegemaakt en is het belangrijk om (weer) voor jezelf te gaan zorgen. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan eens contact met mij op.

Bron: NOS