,

Aantal burn-outs blijft stijgen

aantal burnouts blijft stijgen

Het aantal burn-outklachten blijft stijgen, met name bij werknemers in vaste dienst. Dat blijkt uit de Arbobalans 2018 van TNO, die tweejaarlijks wordt samengesteld.

In 2017 zei 16 procent van de 8,5 miljoen werkende Nederlanders burn-outklachten te ervaren, dat was in 2007 nog 11 procent, meldt TNO.

Wees alert

Deze cijfers maken indruk. Veel mensen blijven roofbouw plegen en hebben geen oog voor wat hun lichaam en hoofd aangeeft. Klanten die eindelijk bij mij aankloppen voor hulp geven aan dat ze al bijna een jaar ‘weten’ dat het niet goed gaat. Dat ze dit niet vol kunnen houden. En toch gaan ze door. Vanwege betrokkenheid, goed willen doen, denken dat het niet anders kan, uit schaamte (naar zichzelf of naar anderen).

Terwijl je weet dat je er iets aan moet doen. Kom je er niet in je eentje uit of in overleg met manager/collega’s, vraag dan eens naar de mogelijkheden die begeleiding bij mij als CSR-gecertificeerd coach biedt. Want zo kun je niet blijven lopen.

Opvallend

Ondanks de slechtere arbeidsomstandigheden rapporteren oproep- en invalkrachten en werknemers met een tijdelijk contract beduidend minder burn-outklachten dan werknemers met een vast contract of uitzendkrachten. Uitzendkrachten hebben juist vaker gezondheidsproblemen.

Van de oproep- en invalkrachten heeft 14 procent burn-outklachten. Bij vaste werknemers ligt dat aantal op 17 procent en bij uitzendkrachten op 21 procent.

Ik ben niet bij dit onderzoek betrokken geweest en een oorzaak hiervoor aangeven laat ik aan anderen over. Wat mij wel opvalt bij klanten is dat de ’tijdelijkheid’ van een contract soms als een soort ‘nooduitgang’ wordt gezien. “Ik hoef nog maar 2 maanden vol te houden”. Ook liggen extra taken, vergaderen en (verplichte) activiteiten buiten werktijd vaker op het bordje van medewerkers met een vast contract. Van hen wordt dat verwacht, bij een oproepkracht wordt dat als ‘extra kosten’ gezien en is het niet persé een van de taken die daar komt te liggen. Herken je dat? Of zie je een andere reden?

De kosten voor werkgerelateerd verzuim, arbeidsongeschiktheid en zorg bedragen bijna 9 miljard euro per jaar.

Lees het gehele nieuwsbericht met uitleg over het onderzoek van TNO hier.