Tips voor HSP-ers om te werken aan je loopbaan
Hoe werk je als hoogsensitief persoon optimaal aan je loopbaan?
Om hier een antwoord op te vinden, ben ik in gesprek gegaan met een aantal HSP’s. Want wie kan dit beter vertellen dan een ervaringsdeskundige zelf!
Gun jezelf tijd om aan je ontwikkeling te werken
In dit blog een interview met Marjan Sprengers, personeelsadviseur bij Surplus Zorg en Welzijn (Surplus is een regionale organisatie voor welzijn, zorg, comfort en wonen met dochterstichtingen in West- en Midden-Brabant).
Begaan met anderen, maar geen tijd voor zichzelf
Marjan: “Ik zie in onze organisatie medewerkers erg hard werken. In de zorg is iedereen ontzettend begaan met anderen, ze halen het uiterste uit zichzelf en uit de dag om toegevoegde waarde aan onze cliënten te leveren. Daarbij vergeten ze zichzelf weleens.”
Wat zijn de ontwikkelingen in de zorg op het gebied van loopbaan en werk?
Marjan: “We hebben veel loyale medewerkers met lange dienstverbanden. Van hen wordt veel gevraagd, want op dit moment gaat de ontwikkeling in de zorg erg hard. Voorheen was het ‘zorgen voor’ en dit schuift steeds meer op naar ‘zorgen dat …. gebeurt’. Kijk maar naar de toename van mantelzorg en de eigen regie van cliënten. Dat betekent dat medewerkers meer nog dan vroeger zouden moeten stilstaan bij hun eigen loopbaan. ‘Wat wil ik, waar krijg ik energie van’. Alleen nemen ze daar – door de hoge werkdruk en het zware werk – vaak te weinig tijd voor”.
Wat voor advies zou je willen geven?
“Ik gun hen om voor zichzelf tijd te claimen om aan de eigen toekomst te denken. Als iemand het krijgen van energie in zijn werk even kwijt is, dan kan hulp gevraagd worden om te kijken hoe je dat weer terug kunt krijgen. Wat dat betreft mag men in de zorg best assertiever zijn en voor jezelf opkomen. ‘Zelfverzekerd in de zorg’ noemen we dat.
Ik denk dat in de zorg redelijk wat mensen hoogsensitief zijn. Het is natuurlijk ook bij uitstek een beroep waar je je empathie en voelsprieten goed kunt in zetten. Bij deze hoogsensitieve eigenschap hoort vaak ook bescheidenheid en het niet graag ‘zichtbaar’ zijn. En dat is jammer, want daardoor is niet altijd bekend wat de wens is van een medewerker. Het is mijn ervaring dat sommigen het ook best lastig vinden om de vinger op te steken bij kansen in de organisatie. Dan doe je jezelf dus eigenlijk tekort, want als je met je leidinggevende in gesprek gaat over je talenten en je wensen dan zijn er namelijk best veel mogelijkheden.
Als ík mijn wens zou mogen uitspreken dan is het dat onze medewerkers meer zorg en tijd voor hun eigen loopbaan gaan pakken én dat ze trotser zijn op hun kwaliteiten en het mooie werk wat ze doen”.
Kun je hierbij wat hulp gebruiken?
Herken jij jezelf als HSP-er in de zorg en zou je daar handvatten of advies op willen krijgen? De Gelukkige Loopbaan werkt voor diverse zorgorganisaties als adviseur duurzame inzetbaarheid en/of geeft begeleiding bij stress of burnout klachten. Wil je meer zichtbaar zijn binnen je werk, wil je weten hoe jij je kwaliteiten als hoog sensitieve persoon kunt inzetten zonder er zelf ‘last’ van te hebben, neem dan contact op.