Leuke baan gespot? Richt je niet alleen op die perfecte brief, maar verdiep je in ‘het nieuwe solliciteren’.

Dat betekent: opvallen! Maar wel op de juiste manier.

Sollicitatieprocedures zijn de afgelopen jaren meer veranderd dan ooit. Het gaat niet meer alleen om het benadrukken van je kwaliteiten, maar zeker ook over het laten zien wie je bent als persoon. Recruiters kijken steeds vaker ook op andere manieren of jij match bij het bedrijf. En dat gebeurt niet alleen door het lezen van je brief!

Wat is onhandig als je gaat solliciteren?

  1. Je bent afwezig op LinkedIn. Elk jaar worden op LinkedIn zo’n negen miljard zoekopdrachten ingetikt. Het is dus handig als je daar zichtbaar bent voor bedrijven en recruiters.
  2. Je hebt geen (of geen professionele) profielfoto. Dat is jammer, want je profiel wordt 21 keer vaker bekeken als je een profielfoto hebt. Zonder foto komt je profiel ook minder betrouwbaar over. En een foto zegt meteen ook iets over jezelf. Gezellige borrelfoto’s of één met je huisdier zet je dus beter niet op LinkedIn.
  3. Je hebt online geen eenduidige uitstraling. Probeer zoveel mogelijk zichtbaar te zijn op een manier die versterkt. Kijk eens naar je profilering op je andere socialmedia kanalen, zoals Twitter, Facebook of Instagram. Vertel je hetzelfde verhaal? Zien we daar wie je bent of spreekt het elkaar tegen?
  4. Je steekt geen energie in netwerken. Zonde! Want veel banen worden gevonden via via. Als je omgeving of een netwerk weet dat je op zoek bent, willen ze je vaak graag helpen. Maak daar gebruik van. Vind je het moeilijk om te netwerken? Ik schreef daar eerder een blog over. Misschien helpen die tips je om de drempel over te gaan.
  5. Je doet het solliciteren er een beetje bij. Een baan vinden kost tijd, heel veel tijd én energie. Plan je zoek-activiteiten in, reserveer tijd in je agenda om jezelf zichtbaar te maken en zorg dat je ogen en oren altijd ‘aan staan’.
  6. Je bent niet bereikbaar als er contact wordt opgenomen. Zet het telefoonnummer van het bedrijf van je sollicitatie als contactpersoon in je telefoon. Je kunt dan ‘voorbereid’ je gesprek aannemen. Zorg dat je zo snel mogelijk terugbelt als je het telefoontje gemist hebt. Reageer direct op uitnodigingen of berichten. Kortom, wees actief bezig met je sollicitatie.
  7. Je geeft het op. Een baan vinden kost tijd, levert afwijzingen en teleurstellingen op. Daar kun je behoorlijk moedeloos van worden. Zorg in deze periode dan ook voor afleiding en ontspanning. Praat erover met anderen, laat jezelf begeleiden in je zoektocht, zet het ook eens van je af. Maar… geef niet op!