Tips voor HSP-ers om te werken aan je loopbaan

Hoe werk je als hoogsensitief persoon optimaal aan je loopbaan? 

Om hier een antwoord op te vinden, ben ik in gesprek gegaan met een aantal HSP’s. Want wie kan dit beter vertellen dan een ervaringsdeskundige zelf!

hoogsensitiviteit

Keuzes maken, op gevoel of met je verstand? 

In dit blog een interview met Desirée Huibers, studieloopbaancoach bij Hogeschool van Rotterdam.

Wikken en wegen

“Studenten zijn de medewerkers van de toekomst. Het is zo mooi om hen te begeleiden tijdens de studie, bij de keuzes die ze moeten maken en de vragen waar ze tegenaan lopen. Het komt natuurlijk weleens voor dat er een verkeerde keuze is gemaakt voor de studie. Dat wil niet zeggen dat daar niets van geleerd wordt, maar het kan voor de student soms wel als falen voelen. Dat probeer ik er zoveel mogelijk vanaf te halen. Ik vind het fantastisch om samen te zoeken naar hun talenten, wat kun je wel en wat past daarbij. Zo help ik als zelfstandige ook bij het maken van studiekeuzes, voordat de scholier naar het voortgezet onderwijs gaat.

Ik zie dat hoogsensitieve personen meer wikken en wegen. Dieper doordenken over wat ze willen en of dat dan wel de juiste keuze is. Mijn tip is dan ook om daar hulp bij te zoeken als je er niet zelf uitkomt. Want blijven hangen in wikken en wegen helpt je uiteindelijk niet verder”.

Wat is jouw ervaring met zichtbaarheid bij HSP, zie je verschil bij je studenten?

Desirée: “Daar zit zeker wel verschil in. HSP’ers zijn misschien meer bescheiden, zijn wat minder ‘aanwezig’ in de klas met een duidelijke mening of ze nemen minder snel een flinke stelling in. Ik geef zelf les op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en het is mooi om daar via diverse werkvormen aandacht aan te besteden. Zichtbaarheid is belangrijk, ook al is dat voor sommigen nog een dingetje”.

Ik weet van mijzelf dat ik soms erg onrustig kan worden van een drukke en kleine ruimte. Als ik daar dan eenmaal weer weg ben, ben ik behoorlijk overprikkeld. Het lijkt mij daarom niet altijd makkelijk voor studenten of docenten om tegenwoordig in die volle klaslokalen te werken. Herken je dat?

Desirée: “Jazeker, dat is eigenlijk net als werken in een kantoortuin. Je hoort en ziet als HSP bijna alles om je heen. Dat werkt in een volle klas precies zo. Ik probeer daar wel rekening mee te houden, voor mijzelf maar ook voor mijn studenten. Afwisseling in het lesprogramma, zorgen voor een goede voorbereiding en stimuleren dat er op een dag ook zo nu en dan een rustmomentje wordt gepakt. Even opnieuw laten opladen zeg maar.”

Mooi om te horen hoe je bewust om weet te gaan met dat gevoel van ‘overprikkeling’. Juist dat overprikkeld raken, is voor hooggevoelige mensen een nadeel van het HSP zijn. Wat zie jij als voordelen?

“Naast de nadelen van HSP in zo’n hectische, impulsrijke werkomgeving als de hogeschool, schuilt – denk ik – juist mijn kracht als hooggevoelige in het creëren van verbinding en een goede sfeer tussen studenten en docenten, en studenten onderling en in ons team. Ook voorvoel ik heel snel als het met een student niet lekker gaat en kan ik snel een laagje dieper in een gesprek op zoek naar de echte oorzaak. Studenten voelen zich op hun gemak bij mij en ik bied het vertrouwen en een luisterend oor. Ze zijn vaak heel eerlijk en open over wat ze allemaal meemaken in hun studie maak ook in hun thuissituatie. Het is voor mij dus heel dankbaar werk om iets voor hen te kunnen betekenen en hen op weg te helpen, zodat de studie weer beter gaat lopen.”