Mag jouw talent er zijn?

degelukkigeloopbaan

Wat doe jij als je iemand iets zegt over wat je doet? “Ach, zo ben ik nu eenmaal” of “Ik heb dat talent niet”.  Het is soms best moeilijk om zonder negatief oordeel naar jezelf te kijken. En als we dat doen, dan richten we ons vaak het meeste op onze negatieve kenmerken. Dat is jammer, want je hebt vast meer talenten dan ‘ontwikkelpunten’.

Hoe kun je die talenten bij jezelf naar boven roepen?

Als eerste kun je situaties die veel indruk op je maakten en impact hadden op je leven opschrijven. Op die manier krijg je in beeld op welke manier ze nu nog van invloed zijn op je leven en op hoe je nu bent geworden. Vaak krijg je mooie inzichten als je er eens goed voor gaat zitten en jezelf op zo’n situatie concentreert. Je kunt jezelf zelfs verbazen over hoeveel kwaliteiten of ondergesneeuwde talenten je bent kwijtgeraakt!

Je hebt je talenten gevonden, en nu?

  • Allereerst is het belangrijk om eerlijk te zijn naar jezelf tijdens je zoektocht, pak geen kwaliteit die niet bij je past (alleen omdat je het zo graag zou willen kunnen). Vraag het eens aan een collega of familielid. Zij weten vaak feilloos of dat talent echt van jou is. Misschien zien zij zelfs een kwaliteit bij jou, waar je jezelf niet eens bewust van bent.
  • Als je hebt gevonden waar je goed in bent, erken dat dan ook. Wees er trots op en omarm het in de dagelijkse praktijk.
  • Je kunt ergens van nature goed in zijn en jezelf daar dan toch over verbazen (“Zo bijzonder is het nou ook weer niet”).  Als je je bewust bent van je talent, zet het dan ook eens wat vaker in. Ga er mee oefenen, laat jezelf zien! Zoek activiteiten om het nog verder uit te bouwen, ervaring erin op te doen, anderen ermee te helpen. Want wat voor jou zo gewoon is, is voor een ander vaak echt heel bijzonder.

Het ontdekken van je talenten geeft zoveel energie

Jammer dat we vaker gericht zijn (ook op het werk) op datgene wat we nog moeten leren of ontwikkelen. Het is in veel organisaties gebruikelijk om daar alle activiteiten op te richten, via trainingen of via coaching.  Probeer het eens van de andere kant te benaderen, zoek hulp bij het vinden van je talent en hoe je dit met de wereld kunt delen. Echt, dat is veel leuker!