Plan eens wat lege tijd in je agenda!

Mijn mailbox stroomt vaak vol met adviezen over het stellen van doelen, inplannen van acties, groots dromen en gaan voor het grote geluk. Ik hou daarvan en ik weet ook dat het helpt om focus te houden. Te weten waar je aan gaat werken, en vooral ook waarom.

Wat ik alleen mis in al die tips, is de aandacht voor NIETS.

Nietsdoen, niet bezig zijn met to-do-lijstjes, maar gewoon ‘nutteloos’ bezig zijn. Wist je dat dat eigenlijk ook ontzettend hard nodig is? Ik zie gelukkig steeds meer de kreet ‘offline is the new luxury’ en dat is alvast een heel mooi begin. Want dat constant aanstaan en bereikbaar zijn, put ons uit.

Wat zou het je brengen als je dat nog wat meer zou uitbreiden en zelfs ‘lege-tijd’ in gaat plannen in je dagelijkse agenda?
Je hebt vast weleens gelezen dat kinderen gelukkiger worden als ze zich vervelen, dat verveling de bron is van creativiteit. Hoe fijn zou het dan zijn als je ‘verveelmomenten’ de ruimte geeft en daar vol aan gaat werken :-)

Dat je nu al tot hier leest heeft wellicht een reden. Heb je het gevoel dat je altijd maar aan staat? Ben je gestresst? Zou je meer tijd willen hebben om ook te genieten? Zie je door de bomen het bos soms niet meer?

Ik geef je hieronder 7 praktische tips en ideeën om een beetje rust in je drukke hoofd te krijgen.

roofbouw stoppen, voorkom burnout
 1. Plan lege-tijd in in je agenda. Maak eens een weekschema en kleur daar al je vaststaande activiteiten in. Werk, huishouden, woon-werkverkeer, slapen, studie, sporten, Netflixen, social-media, etc. Hoeveel tijd staat erin die nog niet ingekleurd is? Dat is in principe je ‘lege-tijd’.
  Schrik je van de weinige tijd die overblijft? Bekijk dan eens hoe je die tijd kunt verruimen. Zijn er dingen die je echt niet leuk vindt? Kun je zaken skippen?
  Verklaar deze tijd heilig in je agenda en zorg ervoor dat dit leeg blijft. Deze tijd is voor jouzelf gepland en kun je besteden aan datgene waar je op dat moment van kunt opladen en blij van wordt.
 2. Maak een lijstje (oeps, toch een lijstje) van 3 eenvoudige dingen waar je gelukkig van wordt. Probeer in ieder geval iedere dag een van die eenvoudige dingen te doen.
 3. Vraag jezelf af – voordat je gaat slapen
  – heb ik iets leuks gedaan vandaag? Zo ja, wat?
  – ben ik een moment alleen geweest?
  – heb ik genoeg ‘lege-tijd’ gehad vandaag?
 4. Als je werkt aan je doelen en ontwikkeling, gun jezelf dan tijd om dat te bereiken. Ik zie vaak dat het behalen van het resultaat zorgt voor verkramping. Realiseer je dat iets tijd kost. Richt je daarom op de weg ernaartoe en geniet onderweg!
 5. Schrap het woord moeten. Vervang het door ‘willen’ en ‘kiezen’. Als je niet gelooft dat je iets wilt doen, waarom doe je het dan? Sta daar eens wat vaker bij stil. Wat moet je allemaal? En van wie dan?
 6. Zorg op je werk ook voor wat tijd waarin je niets doet. Skip geen lunchpauze en als je in die pauze liever even alleen bent, doe dat dan ook
 7. Beloof jezelf dat jij de komende maand op de eerste plaats komt. Doe daar je uiterste best voor. Ervoor kiezen om jezelf op de eerste plaats te zetten is echt iets anders dan egoïstisch zijn. Het is goed voor jezelf zorgen, zodat jij weer energie hebt en gelukkig bent. En wees eerlijk, daar heeft je omgeving ook heel veel profijt van!

Ga deze tips eens uitproberen. Gun jezelf wat meer tijd voor jezelf waarin jij aan het stuur staat en de dingen doet waar je tot nu toe geen tijd voor had. Geen grote acties, maar kleine waardevolle en leuke zaken. Veel plezier!

En denk je na het lezen van deze tips, dat je wel wat hulp kunt gebruiken bij het vinden van meer rust, plezier en overzicht in je leven? Kijk dan eens naar de mogelijkheden hoe ik je daarbij kan helpen!