Tips voor HSP-ers om te werken aan je loopbaan
Hoe werk je als hoogsensitief persoon optimaal aan je loopbaan?
Om hier een antwoord op te vinden, ben ik in gesprek gegaan met een aantal HSP’s. Want wie kan dit beter vertellen dan een ervaringsdeskundige zelf!
Gouden tip! Zeg gewoon wat je voelt, gooi je zenuwen op tafel.
In dit blog een interview met Peter Hoogewoning, Senior Recruiter bij Rabobank.
Nu of nooit
“Wanneer sollicitanten bij mij aan tafel zitten, hangt er soms een sfeer van ‘nu-of-nooit’. Daarmee maak je de druk om goed te presteren natuurlijk erg hoog voor jezelf. Mijn advies is dan ook om dat gevoel op tafel te leggen. Zeg gewoon dat je het spannend vindt of dat je zenuwachtig bent. Als recruiter vind ik die kwetsbaarheid juist erg krachtig. En het mooie is, dat die spanning meteen enorm afneemt. Je kunt je weer concentreren op de inhoud en dat zorgt voor de mooiste gesprekken.”
Zichtbaarheid en vertellen over je kwaliteiten voelt soms als opscheppen. Hoe kijk jij daar tegenaan?
Peter: “Doe jezelf nooit tekort in een sollicitatiegesprek. Uitblinken mag echt! Ik heb laatst een gesprek gevoerd met een kandidaat die zichzelf geweldig voorbereid had, een prima gesprek voerde, en toen zei dat ze een gebrek heeft aan communicatieve vaardigheden. Dat verbaasde mij want ze deed het juist zo goed. Sommige kandidaten onderschatten zichzelf dus en dat is jammer”.
Bellen naar een vacaturehouder is soms té spannend. Vind je dat toch nodig?
“Absoluut! Je wilt toch zelf ook graag weten of die baan geschikt is voor jou? Stel wel goede vragen, bijvoorbeeld hoe de vacature is ontstaan (doorstroom of uitbreiding, hoe het team eruitziet of wat de cultuur is binnen het bedrijf). Je krijgt daarmee goede achtergrondinformatie en je kunt voor jezelf beslissen of jij echt wilt gaan voor die baan.
Bellen bij een afwijzing op je brief is trouwens ook een goede tip. Vraag wat er in je brief of cv had moeten staan om wel door de briefselectie te komen. Daar leer je van!
Bovendien heb je weer een contactmoment en je weet nooit waar dat toe kan leiden.
Waar liggen volgens jou de meeste verbeterkansen?
“Een goede sollicitatie begint bij jezelf. Haal feedback op bij je omgeving, weet wie je bent, wat je kwaliteiten zijn en wat je nog wilt leren. Laat jezelf hierin begeleiden als het niet helemaal helder is. Bereid een goede pitch voor. Ik start de meeste sollicitatiegesprekken bijna altijd met zo’n pitch. En wat ik dan vooral wil horen is dat je vertelt over:
- Wie je bent (en dan als persoon, niet je eerdere functies of opleidingen).
- Wat je komt brengen.
- Wat je wilt gaan leren (je hoeft namelijk niet perfect binnen te komen).
- Waarom je bij dit bedrijf wilt werken.
Als je deze punten allemaal aan bod laat komen – en dan niet té ingestudeerd maar als een vlot verhaal – dan hebben we echt een fijn gesprek”.
Kun je hierbij wat hulp gebruiken?
Herken jij jezelf als HSP-er en zou je graag handvatten of advies willen op het gebied van zichtbaarheid en solliciteren? De Gelukkige Loopbaan werkt voor diverse organisaties als adviseur duurzame inzetbaarheid en/of geeft begeleiding bij stress of burnout klachten. Wil je meer jezelf kunnen/durven zijn bij sollicitatiegesprekken of wil je weten hoe jij je kwaliteiten als hoog sensitieve persoon kunt inzetten zonder er zelf ‘last’ van te hebben, neem dan contact op.