Tips voor HSP-ers om te werken aan je loopbaan

Hoe is het eigenlijk om ‘als HSP (ofwel hoogsensitief persoon)’ te werken aan werkgeluk?

Om hier een antwoord op te vinden, ben ik in gesprek gegaan met een aantal HSP’s. Want wie kan dit beter vertellen dan een ervaringsdeskundige zelf!

ervaringsdeskundige HSP aan het woord

Gun jezelf de tijd om ergens te aarden.

In dit blog een interview met Corinne Beumer-Boerhof, communicatieadviseur bij UWV Stedendriehoek & N.W. Veluwe

“Een van de voordelen als je ‘extra voelsprieten’ hebt – of anders gezegd – als je je gemakkelijk kunt inleven in een ander, is dat ik mijn doelgroep goed begrijp. Als communicatieadviseur kan ik daardoor bijdragen aan het organiseren van zinvolle evenementen, maar ook het laagdrempelig aanbieden van informatie waar werkzoekenden echt wat aan hebben. ”

Hoe ontspan jij na een drukke werkdag?

Corinne: “Ik vind een onrustige werkplek – zoals een kantoortuin – best wel energie kosten. Nu heb ik het geluk dat ik ook thuis kan werken of een rustige ruimte kan opzoeken. Als het een drukke dag is geweest dan ga ik heerlijk de natuur in en wandelen met de hond. Even de telefoon thuislaten en naar buiten, dat helpt me om weer bij mijzelf te komen”.

Wat betekent werken aan werkgeluk in jouw loopbaan?

“Het is goed om alert te zijn op wat voor jouzelf werkgeluk inhoudt. ‘Wat heb je nodig om goed te kunnen functioneren’, zeg maar. Toen ik net begon met werken bij UWV kwam ik terecht in een solistische functie. Ik vond het lastig om ingewerkt te raken en voelde me soms verloren. Ik heb voor mijn werkgeluk dus blijkbaar een team nodig J.

De beste actie die ik toen heb ondernomen, is dat ik op eigen initiatief bij een team ben aangesloten. Ik heb echt graag mensen om mij heen en wil met hen gezamenlijk bijdragen aan werkresultaten. Mijn manager heeft mij daar destijds goed bij geholpen en ik ben dan ook blij met die begeleiding en het begrip.

Mijn tip aan anderen is dan ook om jezelf de tijd te gunnen om ergens te aarden en om jouw wensen die bijdragen aan je werkgeluk te bespreken met je leidinggevende. Het is natuurlijk ook belangrijk dat je daar ruimte voor krijgt van je werkgever. Wat dat betreft heb ik geluk met mijn organisatie en heb het dus echt getroffen met mijn werkgeluk!”

Vanuit je functie ben je betrokken bij bijvoorbeeld de organisatie van banenmarkten van UWV. Heb je nog tips voor werkzoekenden?

“Jazeker, een banenmarkt of netwerken kan soms best een stap zijn. Niet iedereen vindt dit namelijk gemakkelijk. Wij bieden daar begeleiding bij, persoonlijk of via een cursus of training. Het belangrijkste is om in ieder geval aan te geven dat je het een ‘uitdaging’ vindt (ofwel spannend). Want als de adviseur werk daar niet van op de hoogte is, kan deze je ook niet helpen.

Eigenlijk werkt dat met alles zo, praat erover wat je bezighoudt, waar je bij geholpen wilt worden. Mensen vinden het fijn om een helpende hand uit te steken en hebben vaak meer begrip dan je denkt.”

Wil jij als HSP geholpen worden bij jouw loopbaan? Vraag dan eens naar de mogelijkheden!

Meer tips voor jou als HSP?