Ervaringsdeskundige Petra Ros, management-assistente vertelt over werkgeluk, hooggevoeligheid en geeft meteen tips.

Tips van HSP-ers om te werken aan werkgeluk

Hoe werk je als hoogsensitief persoon optimaal aan je werkgeluk? 

Om hier een antwoord op te vinden, ben ik in gesprek gegaan met een aantal HSP’s. Want wie kan dit beter vertellen dan een ervaringsdeskundige zelf!

HSP en werkgeluk

Zorg goed voor jezelf. Niet uit egoïsme, maar uit liefde voor jezelf!

In dit blog een interview met Petra Ros, managementassistente bij de Rabobank.

Graadmeter

“Mijn werkgeluk is optimaal als ik het ’s-ochtends fijn vind om naar mijn werk te gaan en ’s-avonds met een goed gevoel naar huis rijd. Dat is een belangrijke graadmeter. En dat zit ‘m vooral in de samenwerking met collega’s en de (echte) verbinding met de mensen om me heen. Ook de afwisseling in het werk speelt een belangrijke rol, zeker het zinvol bezig zijn”.

Een goede samenwerking en zingeving zijn herkenbare eisen die veel HSP-ers stellen aan hun werkomstandigheden. Maar is dat het enige?

Petra: “De omgeving, de ruimte, het moet goed voelen. Hoe ik dat uit moet leggen is moeilijk, maar ik weet het precies als het klopt. Ik heb een tijdje geleden (sinds langere tijd) gesolliciteerd op een vacature waarbij ik echt wist – dat past 100% bij mij! Het was spannend om uit mijn comfortzone te stappen, maar dit was het zeker waard. Ik heb me goed voorbereid en ben er gewoon voor gegaan. Dat we een mooie match zijn, bleek uit de gesprekken. Het voelde vertrouwd, met een open sfeer en ik had er direct zin in. Het was dan ook een feestje dat ik ben aangenomen. Een nieuwe stap! Spannend, maar ik ben er trots op dat ik het heb aangedurfd. Dat is wel een dingetje voor sommige HSP’s – zoals ik -, maar als je eenmaal uit je comfortzone bent gestapt word je beloond met trots en blijdschap”.

Inspireer elkaar

Hoe gaan je collega’s om met jouw hooggevoeligheid?

“Vroeger had ik het gevoel dat het minder geaccepteerd werd, of dat het als ‘zweverig’ werd ervaren. Maar nu ik meer en meer in mijn kracht sta, zien de anderen mijn (HSP)-kwaliteiten als een mooie meerwaarde. Ik denk dat het ook zo werkt. Als je jezelf steeds beter leert kennen en je kwaliteiten écht durft in te zetten, dan straal je ook plezier en zelfvertrouwen uit. Ik heb zelf ook veel geleerd van mijn collega’s! Hoe zij sommige zaken minder persoonlijk maken bijvoorbeeld. Ze hebben mij daarmee echt kunnen inspireren. Wat dat betreft is het gewoon belangrijk om elkaars verschillen als kracht in te zetten. Dat draagt bij aan het werkgeluk van alle collega’s.

Wat heb je voor tips aan andere HSP’s om te werken aan werkgeluk?

“Loyaliteit en het lastig kunnen loslaten zorgt er soms voor dat je misschien te lang blijft hangen in een omgeving waar je bent uitgeleerd. Het is echt de moeite waard om uit je comfortzone te stappen! Als je dat eenmaal gedaan hebt, dan geeft het zoveel kracht. Het is goed om je daarvan bewust te zijn.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Ik denk dat HSP’s vaak langer blijven zoeken naar een oplossing of een verbetering dan andere collega’s. Dit verantwoordelijkheidsgevoel kan een valkuil zijn. Situaties liggen niet altijd in jouw macht om te veranderen. Zorg gewoon goed voor jezelf. Niet uit egoïsme maar uit liefde voor jezelf. Blijf jezelf dus ontwikkelen, lukt dat niet alleen zoek dan hulp. Want werkgeluk is iets wat je jezelf altijd moet blijven gunnen”.