,

Ben jij hoogsensitief?

degelukkigeloopbaan.nl hsp

Herken jij jezelf als hoogsensitief?

Hoogsensitief is door Elain Aron verklaard aan de hand van D.O.E.S.. Dit is een handige algemene richtlijn om hoog sensitiviteit te begrijpen.

D = diepte van verwerking

Als je doelbewust en weloverwogen een bepaald besluit neemt, dan doe je daar wellicht wat langer over dan anderen. Je weegt immers echt alle opties heel zorgvuldig af. Een HSP verwerkt ook meer, je koppelt wat je ziet (en vergelijkt het) met eerdere ervaringen. Omdat dit onbewust gebeurd wordt dit soms ook als intuïtie beschreven. Het zorgt er wel voor dat keuzes maken niet vanzelf gaat. Soms kun je zo blijven wikken en wegen, dat je stilstaat. Het helpt mij als ik het dan maar gewoon ga proberen. Hup, uit mijn comfortzone en een nieuwe ervaring opdoen.

 

O = overprikkeling

Als HSP valt bijna alles op, ieder klein detail komt bij je binnen (dus ook veel dingen om te verwerken en te onthouden). Bij mij werkt het in ieder geval wel zo. Wat een ander niet opmerkt of ziet gebeuren heb ik al lang gesignaleerd. Vermoeiend? Soms wel, maar als je steeds beter weet hoe je daarmee om kunt gaan (jezelf leert kennen), dan vind ik het een heel groot voordeel. Als je daarnaast ook nog leert om jezelf ‘af te sluiten en te focussen’, dan kun je naast deze kracht ook prima geconcentreerd werken.

 

E = emotionele reactiviteit

Heel herkenbaar! Uit verschillende onderzoeken blijkt dat HSP’s sterker reageren op zowel positieve als negatieve ervaringen. Ik kan inderdaad helemaal hyper enthousiast zijn over mooie dingen. Maar ook intens verdrietig als er iets negatiefs gebeurt. Ik heb vroeger veel last gehad van deze diepe dalen en hoge toppen. Nu ik ze kan koppelen aan hoe ik ben, en waar het vandaan komt is die strijd ‘gestreden’. Het is prima zo.

De E staat ook voor empathie. Door spiegelneuronen ‘ervaar’ je de emoties van anderen bijna hetzelfde als degene die iets overkomt. Dat verklaart dat ik weinig films zonder zakdoekjes kan kijken, maar ook dat ik een hekel heb aan funniest homevideo’s als iemand valt. Want als ik iemand zie die zich enorm zeer doet…  voel ik bijna die pijn. Bah!

 

S = sensibel voor subtiliteiten

De kleine, bijna niet op te merken, signalen toch kunnen zien. Denk bijvoorbeeld aan non-verbale signalen die een ander afgeeft (en zich daar soms zelf niet eens van bewust is). Het is wat mij betreft een mooie kwaliteit, maar kan ook lastig zijn. Als je jezelf heel erg richt op de ander, op wat je ‘ziet’, en dat gaat vertalen naar jezelf dan beperk je jezelf in je eigen vrijheid / ruimte.

Het aflezen van een ander kan immers ook een eigen (negatieve) interpretatie zijn. “Zie je wel, hij vindt het niks”, “Ojee, ik ben iets doms aan het vertellen. Het interesseert niemand”. Wees je ervan bewust dat dit beperkend voor je kan zijn. Wil je oefenen om jezelf meer uit te spreken, zonder die vervelende stemmetjes die je tegenhouden? Kijk dan eens of de training De Moed om te Spreken iets voor jou is.

Hoe is dat bij jou? Herken jij de thema’s van DOES? En alle vier op hetzelfde niveau, of steekt er een letter met kop en schouder bovenuit? Meer lezen hierover? Kijk dan eens hier.