,

Hoe kun je als leidinggevende stressklachten in je team beheersen?

Burn-out voorkomen is vaak makkelijker dan er weer bovenop komen. De volgende strategieën kunnen helpen burn-out vroeg te herkennen, te voorkomen dat het erger wordt en het te verhelpen als het al is opgetreden. Als de leidinggevende met medewerkers aan dit proces begint, zet dan eerst het eigen zuurstofmasker op – als de leidinggevende zelf gebukt gaat onder werkdruk, zal het bijna onmogelijk zijn om anderen effectief te helpen.

Symptomen oplopende stress in je team

Let op de symptomen. Passieve burn-out escaleert vaak in meer actieve vormen die elkaar verergeren. Gevoelens van mislukking kunnen bijvoorbeeld leiden tot drinken, wat leidt tot uitputting, wat leidt tot het afsnauwen van collega’s, en uiteindelijk tot een explosie op kantoor. Wees je bewust van de subtiele indicatoren en ken je werknemers goed genoeg om te kunnen herkennen wanneer ze afwijken van hun normen. Periodiek “de temperatuur” opnemen van werknemers door hen simpelweg te vragen naar het ene probleem dat hen het meest stress bezorgt, kan de druk wat verlichten.

Denk na voordat een reactie gegeven wordt. Wanneer een mogelijke indicator van burn-out opgemerkt wordt, druk dan eerst op de pauzeknop als leidinggevende en de werknemers. Stel de vraag: Wat is er net gebeurd en waarom? Misschien zijn er onrealistische deadlines gesteld gezien de context, of resulteert de eigen stress in een gebrek aan geduld en snauwerige reacties. Vraag dan: Wat is er net gebeurd en waarom? Wat kan ik als leidinggevende doen om te helpen? Neem de tijd om op de kleine problemen te reageren met meer begrip om te voorkomen dat de burn-out erger wordt.

Perspectief, een belangrijk onderdeel

Oefen en stimuleer het innemen van perspectief. Doe vervolgens samen aan perspectief nemen. Pauzeren om het grote geheel te zien is van het grootste belang om te bepalen welke acties ondernomen kunnen worden. Het is gemakkelijk om in een ondoorzichtig bos terecht te komen, dus neem de tijd om te beoordelen welke taken en projecten er echt toe doen en welke minder belangrijk zijn. Coach de medewerkers hoe ze kunnen relativeren, problemen kunnen herkaderen en kunnen kiezen tegen welke verzoeken ze nee kunnen zeggen en welke acties ze kunnen uitstellen. Door hen te helpen deze vaardigheid te ontwikkelen en hen de vrijheid te geven dit te doen, krijgen ze meer controle – het gebrek hieraan is een belangrijke oorzaak van stress.

Steun hen in de strijd. De meeste oplossingen voor burn-out zijn niet one-size-fits-all. Wees creatief. Misschien kunnen bepaalde stressbronnen weggenomen worden, tegenstrijdige eisen verlicht worden, suggesties gegeven worden om met druk om te gaan, of gewoon lachen om een kwestie die anderen ook stress bezorgt. In de gevallen waarin je niet in staat bent om actie te ondernemen, bied dan emotionele steun in de vorm van empathie en diep luisteren. Opvallend is dat hier echte emotionele steun nodig is. Wensen als “fijn weekend” en “rust maar lekker uit” nadat de medewerkers net nog meer werk hebben gekregen, zijn niet genoeg – als je wensen niet echt overkomen, kan dat gevoelens van burn-out juist versterken.

Bestrijd de cultuur van directheid. Bedenk of een neiging tot urgentie of een focus op deadlines misschien onnodige stress creëert voor het team. Misschien zijn er deadlines die kunnen worden verlengd of projecten die kunnen worden uitgesteld. Kunnen er flexibele roosters worden gemaakt die conflicten tussen werk en privé verlichten? Kunnen medewerkers hun werk laten rouleren om overweldigde gebieden te ondersteunen en back-up te bieden? Door afstand te nemen van de gebruikelijke manier van werken en met een frisse blik naar de context te kijken, kunnen specifieke acties worden bedacht die een verschil kunnen maken voor de stressniveaus van werknemers.

Burn-out is geen nieuw probleem, maar aangezien de pandemie die het erger heeft gemaakt tot 2021 voortduurt, is het van cruciaal belang dat leidinggevenden begrijpen hoe ze het kunnen identificeren en beperken.

Orginele artikel: https://hbr-org.cdn.ampproject.org/c/s/hbr.org/amp/2021/01/do-you-know-burnout-when-you-see-it