Wat is jouw vergaderstijl?

introvert en toch zichtbaar

Vergader jij als een Bloosje of een Stoetel :-)?

In een vergadering of het teamoverleg blijken we ons te gedragen als een van de zeven dwergen (ja, die van Sneeuwwitje). De zeven dwergen uit de animatiefilm zijn door Disney strategisch gekozen en staan voor verschillende karaktertypes. Onderzoeker Livingston diepte de personages uit als sociale rollen binnen het groepsproces. Haar gedragsmodel beschrijft de houdingen die mensen aannemen in de groep, de drijfveren daarachter en hoe je het best met iedere ‘dwerg’ kan samenwerken. Super handig, want aan de hand van die metafoor herken je de verschillende karaktertypes heel gmakkelijk.

Weet je wat blijkt? De  houding die iemand aanneemt verandert vanzelf als hij of zij op een andere plek in de ruimte plaatsneemt. Als iemand zich niet goed inzet tijdens een vergadering, kan iets simpels als hem of haar op een andere plek laten zitten een groot effect hebben.

Dwergentest

Nieuwsgierig welke dwerg jij en je collega’s zijn binnen de groep? Hieronder vind je de zeven dwergen en bijbehorende houdingen. Livingston heeft ook een dwergentest ontwikkeld (vooralsnog alleen beschikbaar in het Engels).

 

Doc
Een natuurlijke leider met een stevige mening. Doc wil dat iedereen weet dat hij een expert is. Hij gaat aan tafel tegenover de leider te zitten om makkelijk oogcontact te kunnen maken. Doc vraagt anderen om het met hem eens te zijn en kan intimiderend zijn. Hij zou kunnen proberen de leiding over de vergadering over te nemen.

Bloosje 
Lijkt verlegen, bloost vaak en kijkt vaak naar de grond. Bloosje vermijdt oogcontact met de leider. Hij hoopt dat er geen beroep op hem wordt gedaan en wil eerst de mening van anderen horen voor hij zelf iets zegt. Bloosje is erg opmerkzaam, goed in het oppikken van de gevoelens van anderen en werkt hard.

Stoetel 
Stoetels zijn flexibel en gebruiken humor om spanningen binnen de groep te ontmantelen. Ze zijn goed in het vinden van praktische oplossingen. Stoetels lijken misschien lichthartig maar nemen het leven zeer serieus. Stoetel zit in het midden van de groep en zegt alleen iets als er tegen hem gesproken wordt. Wat dat betreft zou Stoetel de training de Moed om te Spreken goed kunnen gebruiken :-)

Grumpie 
Grumpie zit vaak tegenover de leider en zegt vaak ‘nee’. Hij zit vaak weggeleund van de tafel en heeft zijn armen over elkaar. Hij ziet er geïrriteerd uit en is kritisch. Grumpie hecht waarde aan competentie, efficiency en snelle resultaten. Hij is assertief, zelfverzekerd en doet zijn best om aan verwachtingen te voldoen.

Giechel 
De naam zegt het al – lacht veel naar de leider. Hij maakt oogcontact met de leider en zit direct rechts naast hem. Giechel is warm, energiek en helpt de leider graag bij wat hij vraagt. Giechel doet prompt alles wat hem opgedragen wordt. Maar daar zit een keerzijde aan: Giechel doet zo zijn best om het goed te doen en ‘het goede antwoord’ te geven dat zijn input misschien niet authentiek is.

Niezel
Niezel vind je links van de leider, al dan niet een beetje ziekjes. Hij laat iedereen weten dat hij niet lekker is en onderbreekt de bijeenkomst voortdurend door te hoesten, niezen en andere geluiden te produceren. Hij klaagt over het kantoorklimaat (‘het is te koud’) en zegt vaak ‘Ja, maar…’ Niezel is georganiseerd en methodisch en heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Hij is eerlijk en respecteert de regels.

Dommel
Deze Dommel herken je meteen. Hij verveelt zich, staart uit het raam en verstopt zich gapend in het midden van de groep. Dommel is rationeel, logisch en leert het beste door te doen. Dommel beschikt ook over een rijke fantasie.

Lees het hele artikel uit het AD hier.