Baanonzekerheid zonder vrees voor ontslag?

baanonzekerheid, coaching, reorganisatie, ontslag

Als jouw baan niet op de tocht staat, moet je niet zeuren

Zelfs als er geen vuiltje aan de lucht is rondom ontslag, kun je last hebben van baanonzekerheid. Dat kan soms best wat onbegrip opleveren, maar zeker ook onrust bij jezelf. Want “zolang je een baan hebt, moet je niet ontevreden zijn”. Alleen, zo werkt het niet.

Binnen veel organisaties is veranderen aan de orde van de dag. Dat hoeft niet altijd gepaard te gaan met het verlies van banen, maar dát er iets verandert in je werkomgeving is wel zeker. Op dat moment kan de twijfel toeslaan of je wel kunt voldoen aan de nieuwe eisen en of dat je het nog wel leuk vindt. Ook dat is baanonzekerheid, want dat je even niet lekker in je vel zit is duidelijk.

We noemen dit kwalitatieve baanonzekerheid

Met andere woorden: er is onzekerheid over het behoud van gewaardeerde aspecten van je baan. Je ziet bijvoorbeeld dat je aan andere (moeilijkere) competenties moet gaan voldoen en dat haalt je uit je comfortzone. Wat ik binnen mijn coachpraktijk zie gebeuren is dat er veel onzekerheid ontstaat door miscommunicatie. En daar ligt voor jou dus de uitdaging! Ga in gesprek over de (nieuwe) verwachtingen, vraag door wat men van je verwacht en zorg ervoor dat dit concreet wordt.

Verandertrajecten duren vaak lang. Het is voor directies ook best lastig om de stip aan de horizon te vertalen naar concreet/gewenst gedrag of competenties en dan sluipt heel stiekem ruis de organisatie binnen. In plaats van te vragen aan je leidinggevende wat de verwachtingen zijn, vraag je het aan collega’s en gaan jullie het (fout) invullen. Niet doen!

Wat helpt wel bij baanonzekerheid?

  1. Ga in gesprek – met je leidinggevende en met je team/collega’s – tijdens een werkoverleg. Want daar ga je samen betekenis geven aan de veranderde werkomgeving. En kan de ruis meteen door je leidinggevende de kop in worden gedrukt.
  2. Praat er eens over met iemand van buiten de organisatie. Als je er middenin zit, dan zijn opvattingen gekleurd. Kloppen je beelden met de realiteit? Of maak je het misschien groter, slechter of moeilijker dan dat het echt is?
  3. Hou het heft in eigen hand wat je loopbaan betreft. Het helpt als jij weet wat jouw eigen wensen zijn en waar jij je gelukkig bij voelt. Oke, dat de organisatie waarin je werkt verandert is een gegeven….  Hoe jij daarin meegaat, is aan jou.
  4. Als je weet wat de (nieuwe) verwachtingen zijn, kijk dan neutraal en eerlijk naar jezelf. Wat heb je nog te ontwikkelen? Wil je daaraan gaan werken? En zo ja, hoe ga je dit aanpakken?  Het helpt als je zelf de controle houdt over deze zaken.
  5. Betrokkenheid bij een verandering geeft ook houvast en duidelijkheid. Sluit je eventueel aan bij een werkgroep of lees zoveel mogelijk informatie.

En als laatste…. Geef de verandering een kans, misschien wil je in de toekomst niet eens meer terug naar de nieuwe situatie!